Mondhygiëne voor kinderen
Mondhygiëne voor kinderen
In 2015 is er onderzoek geweest (onder 66 tandartsen) naar de conditie van het melkgebit bij kinderen. Hieruit is gebleken dat 40.000 kinderen een verwaarloosd melkgebit hebben! Een slecht onderhouden melkgebit is vaak een indicatie van de kwaliteit van het blijvend gebit. Zorgwekkende cijfers voor een land als Nederland. Kinderen tot 18 jaar krijgen de mondzorg vanuit de basisverzekering 100% vergoed en hebben recht op goede voorlichting en instructie om mondproblemen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.
Voor wie is Poetslokaal bedoeld?
Poetslokaal is bedoeld voor kinderen en jeugdigen tot 18 jaar en hun ouders. De fijne motoriek van kinderen ontwikkelt zich in de loop der levensfases, waardoor kinderen op jonge leeftijd niet in staat zijn om de tanden op de juiste manier te poetsen. Het advies luidt om kinderen tot 10 jaar na te poetsen. Helaas zien we vaak dat ook ouders niet over de juiste poetstechnieken beschikken, waardoor wij ons genoodzaakt voelen ook de ouders hierbij te betrekken. Vanaf 10 tot 18 jaar instrueren we kinderen en jeugdigen om zelf de juiste mondverzorging uit te voeren.
Werkwijze Poetslokaal
Ouders kunnen kinderen direct via de website aanmelden voor een eerste afspraak. Ook kunnen kinderen door tandartsen, huisartsen of bijvoorbeeld consultatiebureaus verwezen worden. De eerste keer vindt er een intake plaats. Aan de hand van de plaquescore wordt een vervolgtraject bepaald voor hoeveel poetslessen kinderen/ouders nodig zullen hebben.
Poetsles
Je kind krijgt op spelende wijze voorlichting en informatie over tandplaque (bacteriën). Vervolgens wordt er een gekleurde vloeistof op de tanden aangebracht. Hier wordt verder ingegaan op wat voor schade deze tandplaque in de mond kan aanrichten. Daarna wordt middels de tell-show-do methode de juiste poetstechniek met het kind/ouder geoefend. Tot slot wordt het gebit van je kind gepolijst en indien nodig wordt er tandsteen verwijderd. De frequentie van deze poetsles is afhankelijk van de mondsituatie en de poets-skills van je kind.
Wat is tandplaque?
Tandplaque is een zacht, gelig laagje van bacteriën wat zich op de tanden en tong kan opstapelen. Dit laagje van bacteriën dienen wij dagelijks weg te poetsen. Indien wij dit niet of niet op de juiste manier doen zal deze tandplaque kalk aan de tand onttrekken en vorm zich een beginnend gaatje. De tandplaque op het tandvlees veroorzaakt tandvleesontsteking. Een slechte adem ontstaat als tandplaque zich opstapelt op de tong. Daarom is het belangrijk om deze tandplaque dagelijks en op de juiste manier te verwijderen.
Kinderen met beugel
Een groot nadeel van het dragen van een vaste beugel is dat de plaque vorming groot is door de slotjes die op de tanden geplaatst zijn. Helaas volstaan de traditionele poetstechnieken niet voldoende en moet er een individueel advies gegeven worden aan beugel dragende kinderen. Door je kind intensief in dit traject te begeleiden zorgen wij ervoor dat ze een recht en gezond gebit behouden na het verwijderen van de beugel.
Tandvleesontsteking
Iedereen heeft weleens last van bloedend tandvlees. Het klinkt als een maatschappelijk aanvaardbare aandoening wat erg verontrustend is. Het tandvlees bloedt namelijk alleen als het aangevallen wordt door bacteriën. Ons lichaam stuurt bloed naar het tandvlees toe om zich tegen deze bacteriën te verdedigen. Indien de plaque op de juiste manier verwijderd wordt zal het tandvlees niet meer gaan bloeden. Het reinigen van de ruimte tussen de tanden met een flosdraad, stoker of rager speelt hierbij een grote rol. Wij beoordelen het tandvlees van je kind en besluiten vanaf welke leeftijd je kind het beste kan beginnen met interdentale reiniging, zoals flossen of stokeren.
Parodontitis
Indien het tandvlees langere tijd ontstoken blijft zal deze ontsteking zich verder uitbreiden naar het kaakbot. Dan spreken we over parodontitis. Kinderen van sommige etnische groepen hebben meer kans op het ontwikkelen van vroege parodontitis dan anderen. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van een bepaalde soort bacteriën in de mond, welke met een antibioticum kuur bestreden dienen te worden. Wij zullen tijdens elke poetsles de conditie van het tandvlees beoordelen en kunnen hierdoor ernstige ontstekingen vroeg diagnosticeren.
Suikers en gaatjes
Melktandjes bevatten dunner glazuur dan blijvende tanden en zijn hierdoor gevoeliger voor gaatjes. Gaatjes ontstaan wanneer er regelmatig suikers worden genuttigd en er tandplaque op de tanden achterblijft. Deze combinatie veroorzaakt schadelijke zuren in de mond met tandbederf als gevolg. Niet alleen de hoeveelheid suikers, maar ook de frequentie van suikers in de mond van je kind is belangrijk bij het ontstaan van gaatjes. Graag geven wij kinderen en ouders hierover voorlichting in het Poetslokaal!